Pers bericht

Rotterdam, 16 mei 2016

De eerste zeer succesvolle editie Special Olympics European Unified Sailing Regatta Rotterdam ‘Changing lives, changing attitudes’; bewijs geleverd!

Spectaculaire opening

De opening van de European Unified Sailing Regatta Rotterdam op 13 mei 2016 heeft een onuitwisbare indruk bij de doelgroep achtergelaten.

Met dank aan de inzet van de vrijwilligers van de Torch Run werden de 15 internationale teams vanaf de Watersport Vereniging Rotterdam naar de opening locatie begeleid. Met de luide sirenes en zwaailichten van de Brandweer -, de Politie – en een heuse arrestantenwagen was dit een indrukwekkende optocht voor de doelgroep. Ook tijdens de ‘Parade of Atletes stond de geestdrift op de gezichten van de Atletes te lezen, het was duidelijk; zij waren de belangrijkste deelnemers op deze allereerste European Unified Sailing Regatta. Na diverse toespraken kwam de ‘Flame of Hope’ over het water uit Griekenland met de RIB/Zeevaartpolitie en werd plechtig in optocht, onder begeleiding van de ‘Triomfmars uit Aida uit de speakers naar het podium gebracht. Na het hijsen van de Olympische vlag en het uitspreken van de Olympische eed werd het Olympische vuur onder luid gejuich voor dit Regatta weekend ontstoken.

De wedstrijden
Er werd gevaren op Level III niveau volgens de definitie van Special Olympics; de bemanning van elke zeilboot bestond uit twee watersporters met een verstandelijke beperking (Unified sporters) en één zeiler zonder verstandelijke beperking (Unified partner) welke uitsluitend mondeling aanwijzingen mocht geven. Met soms windvlagen van windkracht 5 Beaufort, draai- winden en een koude temperatuur was dit zeker een uitdaging. Het bewijs is geleverd; deze belangrijke elementen bevorderden op een gelijkwaardige manier de participatie tussen de doelgroepen, wat duidelijk zichtbaar was tijdens de wedstrijden op het water en aan de wal. De ontlading kwam dan ook tijdens het geweldige feest tijdens de rondvaart door de Rotterdamse haven welke wij met behulp van de sponsors aan konden bieden. Het Europese element was ook hier zichtbaar door de ingezette Sirtaki demonstratie van het Griekse team.

De prijsuitreiking
Na de eerste wedstrijden zijn er drie divisies gemaakt. Met het Belgische team aan de top hebben alle deelnemers onder luid gejuich een Olympische medaille ontvangen. ‘Changing Lives, Changing Attitudes’; alle winnaars van deze Regatta gingen naar huis als ‘succesvol zeiler’! Special Olympics en Initiatiefnemer Stichting Plons bedanken alle enthousiaste vrijwilligers en sponsors welke door hun bijdragen de doelgroep in staat hebben gesteld zich winnaar te voelen.